luni, 20 aprilie 2009

Care este visul tău?

"Iată că vine făuritorul de visuri! Veniți acum, să-l omorâm..." (Geneza 37:19-20)
"...tinerii voștri vor avea vedenii..." (Faptele Apostolilor 2:17)

Toți avem visuri. Dar care este visul tău? Dacă ai putea face orice, care ar fi acel lucru? Majoritatea dintre noi nu au mari realizări pentru că renunțăm, dăm greș, ne abatem de pe cale, ne poticnim sau avem visuri prea mărunte. Doar două lucruri îți stau în cale: capacitatea de a visa și înfăptuirea visului. Ai îndrăznit să visezi cu adevărat? Ceea ce ai la îndemână nu este vis. Dacă nu te provoacă, dacă nu te costă ceva sau dacă nu împlică risc, acela nu este vis. Visele te schimbă așa cum schimbă și lumea din jurul tău.
Poate îți pleci urechea la părerile critice ale oamenilor. Mai ții minte viața lui Iosif? El a avut visuri mărețe; visuri dăruite de Dumnezeu. Și care a fost răspunsul fraților săi? Ei au spus: "Iată că vine făuritorul de visuri! Veniți acum, să-l omorâm...". Cei care nu își urmează propriul vis sunt de regulă primii care îi critică pe cei care au vise. Așadar de cine vei asculta?
Poate îți este teamă de visuri prea mari. Nu vrei să dai greș. Nimeni nu vrea. Dar "viața ferită de pericole" te duce la regret. Theodore Roosevelt a spus: "Este cu mult mai bine să-ți dorești lucruri mărețe, să ai parte de victorii triumfale, chiar dacă sunt asistate de eșec, decât să fii în rând cu acele biete suflete care nici nu se bucură nici nu suferă prea mult fiindcă trăiesc într-o lumină gri care nu cunoaște nici victoria nici înfrângerea". Care este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla dacă îți urmezi visul și nu ți-l împlinești? Ajungi de unde ai pornit. Și care este cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla? Poți ajunge în noi tărâmuri, te poți bucura de noi binecuvântări și poți trăi viața pe care o dorește Dumnezeu pentru tine!

Andres Segovia s-a născut in sudul Spaniei și a început să cânte la chitară încă de când era mic. Pe vremea aceea chitara era aproape un instrument popular. Compozitorii serioși nu-l respectau. Dar Segovia a văzut potențialul chitarei pentru muzica clasică. A început să studieze tehnicile muzicienilor clasici care cântau la vioară și violoncel. Apoi a aplicat acele tehnici și a dezvoltat și metode proprii. A adaptat compizițiile unor mari maeștri precum Bach și a învățat să le cânte muzica cu ajutorul instrumentului său. În 1909, Segovia a avut debutul - la vârsta de 16 ani. În 1919, a făcul un tur în jurul lumii și a dobândit arta clasică. Curând, pentru prima dată compozitorii au început să scrie muzică clasică pentru chitară și astfel s-a născut o nouă muzică. În decursul a aproape 80 de ani, Segovia a schimbat complet concepția oamenilor despre instrumentul său. Dar asemenea marilor visuri care devin realitate, visul său a avut un impact mai mare decât și-a imaginat. Se poate spune că eforturile lui au deschis un nou drum pentru chitară, nu doar în sălile de concerte, ci și în formații de jazz. Aceasta a condus la chitara amplificată electric. Dacă ți-a plăcut muzica formației Beatles sau a lui Eric Clapton, atunci mulțumește-i lui Andres Segovia. Dacă nu era visul lui, muzica secolului XX ar fi luat-o într-o altă direcție complet diferită.
Stejarii cei mari cresc din niște ghinde mici. Când vei descoperi visul dat de Dumnezeu și te vei dedica lui, nu-ți poți imagina cât de departe vei ajunge sau ce impact vei avea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu